Om mastering

 

Mastering är en vetenskap och en känslig konstform.

Det är det allra sista steget i den kreativa skapandeprocessen innan ditt verk är färdigt för distribution.

Det finns en klar fördel i att låta en professionell masteringtekniker ta hand om det här steget, att låta en kunnig tekniker med rätt verktyg och fräscha öron ta vid. Att ta fram det bästa ur en befintlig ljudbild kräver både musikalitet likväl som kunskap och känsla för olika musikstilar.

Vi brukar, med glimten i ögat, jämföra mastering med att man inte automatiskt är en duktig kock bara för att man äger en dyr kökskniv - det hänger slutligen på personen som sitter bakom en bra utrustning och hur just denne väljer att använda utrustningen för att åstadkomma det bästa, optimala slutresultatet för din produktion.

Vi erbjuder kostnadsfri provmastering så att du kan höra ett exempel på hur din musik kan komma att låta efter mastering hos oss, jämför oss gärna med din tidigare mastering!

 

Vad bör du tänka på när du gör din mix redo för mastering?

  • Försök inte pressa upp volymen allt för mycket i mixen, det resulterar bara i knappt eller inget headroom för oss att arbeta med. Litet headroom gör att det saknas tillräckligt med utrymme för effekter innan det uppstår distortion. Det är också en stor risk att distortion uppstår redan i mixen som inte uppfattas förrän masteringeffekterna läggs på då ljudet öppnats upp. Ta helst bort topplimiters osv i mixbussen som finns där för att öka volymen då resultatet oftast blir renare och bättre vid masteringen utan dem. Behåll dock de effekter som bidrar till att skapa det sound ni är ute efter.
  • Tänk balans under mixningsskedet och försök skapa den ljudbild ni söker redan i mixen i den mån ni kan. Ju bättre mix ni har desto bättre slutresultat får ni när masteringen är gjord.
  • När mixningen är klar rekommenderar vi att ni bouncar ut filen i samma upplösning som ni mixat den i, dvs har ni mixat i 24-bit så exportera då helst ut det till en 24-bit fil i wave (.wav) för bästa slutresultat. (Vi tar dock emot alla bit-rates och samplingsfrekvenser!).
  • Komprimera helst inte filen innan ni lämnar över den för mastering. Självklart mastrar vi t ex MP3-format om ni önskar det, men det blir absolut bäst resultat om ni istället mastrar en wav-fil och sedan, efter masteringen, konverterar över den till det format ni önskar. Vi hjälper er gärna med detta.

 

Vilket resultat kan du förvänta dig?

En bra premaster ska resultera i en tydlig förbättring av ljudbilden. Den ska även följa Red Book standard inkluderat komplett PQ - kodning (om den ska pressas).

Er premaster bör stå sig med andra produktioner om ni t ex vill distribuera er musik via nätet och igenom masteringen ha fått optimal volym för detta. Ett bra sound är dock alltid viktigare än högsta tänkbara volym och "rätt" volym kommer med en bra mastering utan att ljudet låter pressat.

PQ-kodning och Red Book kan ni läsa mer om under länken mastering och mastering enl. Red Book...

* Tveka inte att fråga oss om ni har några frågor kring och runt er musik - Vi finns här för er och vi har även ett stort kontaktnät av erfarna branschmänniskor omkring oss som även kan svara på frågor som inte rör mastering.

* Vi säger alltid till om det är något ni bör justera i mixen för att kunna uppnå bästa slutresultat innan vi sätter igång med masteringen!